top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Positief nieuws


Positief nieuws

Je hoort regelmatig dat het nu veel nu veel veiliger is dan in het verleden, terwijl er overal beveiliging nodig is. Ook je fiets niet op slot zetten en een touwtje uit de brievenbus hangen is vragen om problemen.

Het wegnemen van onveiligheid lukt hier dan ook niet mee, als je er tegelijkertijd van bewust wordt gemaakt dat je digitale gegevens nergens veilig zijn en het slechte nieuws van over de hele wereld in onze huiskamer wordt vertoond.

Statistieken

Als je de cijfers erop naslaat zal het zeker kloppen. We hebben geen digitale statistieken van de middeleeuwen, anders zouden deze kunnen staven dat de opgaande lijn er al een hele tijd in zit. Toch blijft het moeilijk om dat voor ogen te houden.

Negatieve dingen

Van nature zijn we geneigd om ons te focussen op negatieve dingen omdat daar voor ons het grootste gevaar in schuilt. Dit werd van generatie op generatie doorgegeven uit liefde en voorzorg dat mensen leerde van de gevaren van het voorgeslacht hierdoor een grotere kans hadden om te overleven. In zoverre dus niets mis met het melden van gevaren, voor zover het relevant is of kan worden. En daar schieten we toch wel wat door. Sinds het brengen van slecht nieuws een tak van sport is waar de nieuwszenders, kranten en veel andere vormen van media met elkaar concurreren om lezers, kijkers en likers wordt het steeds moeilijker om positief te blijven denken.

Positieve dingen

Toch is ook die positiviteit van belang om te kunnen overleven. Ons collectief gevoel over zaken bepaalt hoe de wereld eruitziet en we deze ervaren. Maar ook op microniveau is positiviteit essentieel. Leven in angst zorgt voor constante stress en deze stress zorgt ervoor dat ons lichaam in een alerte staat van vechten of vluchten blijft. Dit veroorzaakt dat onze cellen in de overlevingsstand gaan waarin geen ruimte is herstel en vervanging. Op de lange termijn vermindert dit onze gezondheid en maakt het ons kwetsbaar voor ziekten. Als we eenmaal gevangen zijn door de stroom van negatieve gedachten zorgt ons onderbewustzijn ervoor dat je van de ene negatieve gedachte naar de andere gaat en dat de overtuigingen over een gevaarlijke wereld steeds sterker worden, ongeacht of dit ook zo is.

The Optimist

Die berichten zijn dus zo gek nog niet. Want de positieve stroom van gedachten doet hetzelfde maar dan omgekeerd. De term risicomanagement staat alweer een tijd in ons woordenboek. Iets dat alleen maar door bedrijven wordt gedaan, maar voor eerzame burgers net zo belangrijk is, als je alle gevaren om je heen een beetje wilt relativeren.

Wat positief nieuws lezen helpt daarbij. Dat brengt de balans weer terug. The Optimist is zo’n blad waarin alleen maar positieve ontwikkelingen staan. Een paar minuten daarin lezen maakt je echt blij geeft je ineens weer het vertrouwen dat er veel meer mensen zijn dan je dacht die met elkaar van een mooie veilige wereld willen genieten en zich daarvoor willen inzetten. Positief nieuws lezen dus, net zo belangrijk als voedingssupplementen als er niet genoeg vitaminen in je normale voeding zitten.


93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page