top of page
  • ruudlangeveld

Bewuster het nieuwe jaar in

Met een vernieuwde website het nieuwe jaar in, dat leek me een goede reden om weer met bloggen te beginnen. Mijn gedachten speelden al wat langer met het idee om een blog te schrijven over bewust-zijn. Een passende situatie om hiervoor te gebruiken had ik echter nog niet, tot een paar dagen geleden.


Onbewustheid

Ik was met mijn mail bezig en zag dat een afspraak van tijd veranderd was, waardoor ik mijn volgende afspraak ging missen. Niet geïrriteerd, maar hierover wel even in gedachten liep ik naar de keuken om een glas thee in te schenken. Met het glas in mijn handen ging ik weer achter mijn bureau zitten en zette het glas links van me op mijn bureau in plaats van rechts, zo ver mogelijk weg van alle paperassen om me heen.


Je voelt hem vast al aan. Twee tellen later draai ik naar links om wat te pakken en sla in een moment van onbewustheid het glas thee om. Het gevolg, een stapel doordrenkt papier en een plas thee op de vloer.


Bewustwording

Omdat ik in de overtuiging leef dat alles wat er gebeurt (uiteindelijk) behulpzaam is, in welke vorm dan ook, kon ik rustig naar de situatie kijken en verscheen er zelfs een lichte glimlach op mijn gezicht. Het drong tot me door dat ik het onderwerp voor mijn blog gevonden had. Alle papieren die ik ook digitaal had, gooide ik weg waardoor mijn bureau weer wat opgeruimder oogde en 2 vellen waarop ik aantekeningen had gemaakt, liet ik drogen met het voornemen de aantekeningen te gaan verwerken in de brondocumenten.


In het verleden zou ik mezelf verwijten hebben gemaakt over mijn onachtzaamheid, maar het is me inmiddels duidelijk dat dit niet behulpzaam is. Daar ben ik me dus bewust van geworden zou je kunnen zeggen. Voldoende bewust om het omgooien van het glas te voorkomen nog niet blijkbaar. Het is wonderlijk hoe we ons van patroon naar patroon bewegen en maar een beperkt aantal momenten op een dag werkelijk bewust zijn. Vijf procent van de tijd wordt wel gezegd.


Bewust zijn

Volledig bewust zijn vraagt dat we alle aandacht richten op waar we mee bezig zijn, helemaal in het hier en nu is ook een bekende uitdrukking in dit verband. Tot ik me hierop een aantal jaren geleden ben gaan concentreren, had ik geen idee dat dit zo lastig zou zijn en dat mijn continue gedachtestroom en de prikkels van buiten zo krachtig en verslavend waren. Het me daarvan bewust worden was en is inmiddels ook behulpzaam gebleken. Daarmee is het echter nog niet volledig opgelost, maar biedt het wel perspectief voor verandering en het vermindert het aantal stressvolle momenten op een dag.


Mijn glas thee heb ik inmiddels alweer een aantal malen op de vertrouwde uithoek van mijn bureau gezet en ik probeer nog bewuster de dag door te komen door niet me van het verleden naar de toekomst te haasten. Het hier en nu is tenslotte het enige moment waarin het leven zich afspeelt. Wil je daar meer van weten, kom dan een keer langs voor een kosteloze en vrijblijvende afspraak, of lees of luister eens een boek van Eckhart Tolle (De kracht van het Nu).25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page