top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Heb jij je automatische piloot aan het lijntje?

Conspiracy

Van de week heb ik op aanraden van enthousiaste veganisten de docu Conspiracy op Netflix bekeken. Zoals door hen voorspeld had ik daarna de neiging om te stoppen met vis eten. Ik zal niet op de details ingaan voor het geval je hem niet hebt gezien en dit nog van plan bent.


Deze neiging werd niet alleen ingegeven door de beelden die emotionele gevoelens opwekten. De rationele onderbouwing daarbij bood mij eigenlijk geen ruimte meer om het gepresenteerde in twijfel te trekken.


Patroon veranderen

Maar dat is tijdens en direct na het kijken van de docu. Nu de stap om daadwerkelijk te stoppen met vis eten. Afgezien van 2 keer per maand een kippenpoot eet ik al tijden geen vlees. Dus zou je zeggen, dan is die stap misschien niet zo groot.


In werkelijkheid geniet ik enorm van mijn kippenpoot en moet ik mezelf in de hand houden om de kippenpoten, die ik meestal per 5 koop, in een gematigd tempo en gedoceerd op het menu te zetten.


Genietmoment

Waarschijnlijk maak ik het mezelf makkelijker als ik ook de kip laat staan. De kans is groot dat die behoefte dan langzaam maar zeker uit mijn systeem verdwijnt, net als met andere producten is gebeurd waarvan ik de overtuiging heb dat deze niet heilzaam voor me zijn.


Toch kies ik ervoor om de strijd met mijn automatische piloot, die me moeiteloos 10 drumsticks liet opknabbelen, aan te blijven gaan. Ik ben aan dat genietmoment van af en toe een kippenpoot gehecht. Van de geur van andere vleesgerechten word ik inmiddels niet meer warm of koud.


Stress

Terug naar de vis. Opgegroeid in Scheveningen moet ik er nog even niet denken aan elke avondmaaltijd zonder makreel, haring of andere vissoort. Ook al heb ik de docu nog vers in mijn geheugen. De overtuigingen en patronen die ik daarvoor moet kraken zijn nu nog een te grote uitdaging voor mijn bewustzijn en creëren te veel stress.


Daarom begin ik met het halveren van mijn visquotum. Mondiaal zet het weinig zoden aan de dijk, maar mijn interne wereld wordt er wel stevig door op zijn kop gezet. Het geeft me het gevoel dat ik de regie over mijn leven heb en niet mijn automatische piloot, die al mijn ervaringen gebruikt om alles te houden zoals het is.


Inzicht en creativiteit

Die docu is echt een aanrader. Want behalve slecht nieuws brengt het ook positieve inzichten en oplossingen die creatief denken stimuleren en je blik verruimt door je te prikkelen op een ongemakkelijke plek.


Wil je meer weten over belemmerende overtuigingen en patronen en hoe je deze kunt transformeren, kom dan eens langs voor een kosteloze en vrijblijvende (zoom) sessie. Dan vertel ik je er wat meer over en laat ik je zien hoe dit werkt.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page