top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Gedachten loslaten


Fouten in gedachtenpatronen

Ik betrap mezelf regelmatig op fouten in mijn gedachtenpatronen. In eerste instantie lijkt zo’n gedachte iets waar ik wat mee moet. In het verleden kwam deze dan gedurende de dag een aantal keer voorbij, maar in de hectiek van alle dag verdween de gedachte ook weer snel. Uiteindelijk bleek het echter een hersenkraker die me ’s nachts wekte om zich nog een keer door mij te laten bekijken op een uiterst ongelegen moment.

Sinds ik een opleiding als mental coach heb gevolgd waarin ik kennismaakte met RET (rationele effectiviteitstraining), ben ik alerter op de gedachten die me het leven moeilijk willen maken. Door deze langs een aantal criteria te halen en ze op rationaliteit te toetsen, vallen een groot aantal hersenkrakers inmiddels door de mand.

Logisch

Of een gedachte logisch is, is een eerste hulpmiddel om te bepalen of wat ik denk wel klopt. Zo dacht ik dat tweede blog net zo snel zou schrijven als de eerste. Maar dat bleek niet te kloppen. Ik was eraan voorbijgegaan dat ik voor de deze blog nog geen voorbeelden had en dan vliegt de tijd ineens zonder dat de letters over het scherm vliegen. Ik dwing mezelf nu eerst de logica van mijn redenering even onder de loep te nemen voordat ik een vlugge inschatting maak hoeveel tijd ik nodig heb.

Verifieerbaar

Verifieerbaarheid is ook een criterium om te kijken of een gedachte wel realistisch is. Lastig kan zijn dat lang niet alles verifieerbaar is. Een zoekopdracht via Google geeft soms alleen maar standpunten die ook nog strijdig kunnen zijn. Maar vaker is bij mij het euvel dat ik onvoldoende tijd neem om dit echt te checken.

Genuanceerd

Nagaan of een gedachte genuanceerd is, kan ook helpen om weer wat rust in je hoofd te krijgen. Als altijd of nooit zich met de gedachte bemoeien klopt deze vaak niet. Met een paar uitzonderingen ontzenuw je de gedachte dan al.

Emoties

Soms gaan gedachten gepaard met heftige emoties. Door te onderzoeken of de emotie passend is, kom ik er ook regelmatig achter dat de gedachte niet klopt. Zo kon ik me in het verleden enorm opwinden als ik door een onverwachte file te laat dreigde te komen op een afspraak, met het idee dat dit ik nog eerder weg had moeten gaan. Het besef dat de wereld niet verging en een telefoontje naar de partij waarmee ik een afspraak had, haalt tegenwoordig gelukkig de lading van de gedachte af.

Zinvol

En dat brengt me bij de laatste check: of de gedachte een zinvol doel dient. Daarmee kunnen ook een hoop gedachten worden af geserveerd

Stres en belemmerende overtuigingen

Wanneer me zoiets 's nachts overkomt, ben ik de stress natuurlijk niet direct kwijt. Mij helpt het om op dat moment even het ABC van ontstressen te doen. Dit is een simpele manier van de Live the Connection methode om binnen een paar minuten van de stress af te zijn. Je kunt het liggend of zittend doen.

Als sommige gedachten regelmatig terug komen, is het zinvol om eens na te gaan welke belemmerende overtuigingen of patronen je hierbij dwars zitten. Dit kunnen bewuste of onbewuste overtuigingen zijn. In het laatste geval kan het helpen om je onderbewustzijn te onderzoeken. Spiertesten met behulp van het spierreflexsysteem van het lichaam kan een hulpmiddel zijn. Onze lichaamstaal spreekt wat dat betreft boekdelen. Je lichaam geeft, hoewel dat soms erg ongemakkelijk kan zijn, je gemoedstoestand weer en wat verder in je leeft. Op mijn website kun je hier meer over lezen.


115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page