top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Gouden tip tegen stress


Leef als een beest

Ervaar jij ook steeds meer stress? Logisch, want dat heeft bijna iedereen. In onze samenleving is het aantal stressfactoren in korte tijd enorm toegenomen, waardoor ons stress-systeem overuren maakt. Onze hersenen activeren door al die prikkels veel vaker en langer dan goed voor ons is vlucht-, vecht- en bevries reacties. Maar er is hoop. Psychiater Witte Hoogendijk schrijft in zijn nieuwste boek dat leven als een beest ons

kan helpen. Dit kunnen we doen door ons meer lichamelijk in te spannen. Tegelijkertijd moeten we ons ook weer meer ontspannen, zonder hierbij mentaal moe te worden. Dat maakt het bij elkaar dus een flinke uitdaging om beestachtig te leven.

Van comfort naar turbo

Natuurlijk, bewegen, gezond eten en voldoende rust is belangrijk. Dat weten we allemaal. We weten ook dat onze constante online aanwezigheid, multitasken en prestatiedruk onwijs veel stress veroorzaken. Het is dus van groot belang om daar de juiste balans in te vinden. En dat is heel lastig. Ook ik merk dat mijn stresslevel vaak van de comfort-stand naar de turbo-stand schiet. Positieve stress stimuleert om te presteren en nieuwe dingen te proberen. Maar ongemerkt neemt het al heel snel de overhand. Soms heb je het pas in de gaten als je je lichamelijk of mentaal zwakker voelt. Dat moment wil je voor zijn.

Automatische piloot

Wanneer je flink gestrest bent, vermindert de concentratie en focus. Je reageert impulsief en evalueren en reflecteren zit er op dat moment niet in. De automatische piloot heeft de regie overgenomen en voert gewoontegedrag uit. Je valt in oude patronen, waardoor je ondoordacht gaat handelen en geen creatieve oplossingen kunt vinden. Als een beest leven brengt je in deze situaties helemaal niets. Daar is dan toch echt het menselijk bewustzijn voor nodig. Helaas is die automatische piloot zo’n 200.000 keer sneller dan het bewustzijn. Het doorbreken van een stress-situatie gaat tegen onze natuur in, waardoor het onmogelijk lijkt. Wat kunnen we er dan aan doen?

Ik moet niets

Ook al lijkt het niet zo, stress is simpel aan te pakken. De ontwikkelaar van het ABC van ontstressen, Marina Riemslagh, schrijft in haar boek ‘Jezelf ontstressen in minder dan 5 minuten’ het volgende: ‘Je bent in stress, wanneer je het gevoel hebt dat je geen keuze hebt.’ Dat je dus iets moet. En daarin schuilt een gouden tip.

Elke keer als je het gevoel krijgt dat je iets moet, check dan of je het wel echt wil en wat de gevolgen zijn als je het niet doet. Hierdoor daalt het stressniveau en ervaar je meer acceptatie voor de keuze die je maakt. Natuurlijk lost dit niet alle stress in een keer op. Maar daarbij kan het ABC van ontstressen dan weer helpen. Wil je hier meer over weten en ben je benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Vul dan onderstaand contactformulier in.


431 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page