top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Ken je dat gevoel ook?


Sabotage

Ken je dat gevoel ook? Alsof je jezelf saboteert. Je wil iets laten lukken en zet je hiervoor in, maar het is net of er op achtergrond iets is dat het tegenhoudt. Als het dan weer niet lukt, voelt dat soms niet eens als een teleurstelling. Het is meer een bevestiging van het feit dat je eigenlijk toch al wist dat het niet zou lukken.

Heb je hier geen last van? Geweldig. Besteedt dan aan deze mail geen aandacht, want jij hebt het goed voor elkaar. Waarschijnlijk ben je succesvol en behaal je zonder schroom de doelen die je jezelf stelt. Maar herken je dit gevoel wel en bekruipt het je wel eens, al is het maar heel af en toe, lees dan verder. Ik vertel je wat je eraan kunt doen.

Belemmerende overtuiging

Dat je al weet dat het niet gaat lukken, wordt in de meeste gevallen gevoed door een onzekerheid in jezelf over de kans dat wat je wilt bereiken ook daadwerkelijk lukt, een zgn. belemmerende overtuiging. Soms is dit het resultaat van vele pogingen die al te vaak tot een negatief resultaat geleid hebben. Het kan ook een ervaring zijn die gepaard ging met veel negatieve emoties. En wat we in onze vroege kindertijd hebben beleefd, heeft eveneens een belangrijke invloed op hoe we later naar dingen kijken.

Bewust tegen onbewust

Vanuit het onbewuste deel van onze hersenen ondersteunt of belemmert een systeem van overtuigingen je bewustzijn bij alles wat je doet. Als er geen overeenstemming is tussen wat je wil en de overtuigingen die je hierover in je onderbewustzijn hebt, raak je gestrest en mis je in veel gevallen de kracht om je doel te bereiken. Hierdoor lukt het niet om succeservaringen te beleven en blijven de overtuigingen je tot in lengte van jaren belemmeren.

Automatische piloot

Dat ons bewustzijn het vaak aflegt tegen ons onderbewustzijn is niet zo vreemd als je je realiseert dat onze automatische piloot, zoals het onderbewustzijn vaak genoemd wordt, 1 miljoen keer sneller is dan het bewuste deel. Dat moet ook wel, omdat vanuit het onderbewustzijn alle levensprocessen worden aangestuurd. Ook heeft het bewustzijn veel meer energie nodig dan het onderbewustzijn, waardoor onze automatische piloot het veel langer volhoudt.

Wilskracht

Wanneer je je bewust wordt dat je in je handelen beperkt wordt door een belemmerende overtuiging is dat al een eerste stap. Als het je op dat moment lukt om voldoende wilskracht te mobiliseren, kun de belemmerende overtuiging overwinnen. Soms realiseer je je wat de oorzaak van de belemmering was. Wanneer dit niet lukt, zijn er gelukkig andere oplossingen.

Oplossing

Met methodes zoals PSYCH-K en Live the Connection kun je op eenvoudige wijze belemmerende overtuigingen in je onderbewustzijn te ontdekken en veranderen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van het spierreflex-systeem van het lichaam (arm of hand), omdat je lichaamstaal weergeeft wat er in je onderbewustzijn leeft. Wil je hier meer over weten? Vul dan onderstaand contactformulier in en ontvang de nieuwsbrief en kijk eens op de website voor ervaringen hiermee.


273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page