top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Hoezo belemmeringen?


Overtuigingen

Belemmerende overtuigingen is een begrip waar veel mensen niet van wakker liggen. “Hoezo belemmeren ze, ik zit toch niet gebakken aan zo’n overtuiging en kan het toch gewoon anders doen als ik dat wil”, is wat je misschien zou denken. We zijn ons er meestal niet voldoende van bewust hoe killing deze overtuigingen kunnen zijn.

Patroon

Elke keer als je van tevoren al weet dat je iets niet wil of dat iets niet klopt, kan het zijn dat je vanuit een patroon reageert. Dat is dus iets wat je in de loop der tijd geautomatiseerd hebt. Als een handige reactie op zaken waar je jezelf ooit voor wilde beschermen. Dat kunnen hele specifieke zaken zijn, zoals een zoute haring. Ik ben er gek op, maar mijn partner moet er niet aan denken. Ze heeft er weleens een geproefd en ging toen zowat over haar nek.

Nieuwe dingen

Maar het kan ook iets heel algemeens zijn, zoals nieuwe dingen. Hoewel je bewustzijn van nature nieuwsgierig is, is de kans groot dat je innerlijk verzet voelt tegen iets nieuws. Bijvoorbeeld als er op je werk allerlei dingen noodgedwongen veranderen. Nieuwe dingen zijn vaak heel spannend. Van iets wat je nog niet kent of nog nooit hebt gedaan heb je geen ervaringen en herinneringen en dus geen behulpzame overtuigingen.

Uit de flow

Als je erop let, kom je elke dag wel één of meerdere overtuigingen tegen die je uit de flow halen. Hoe pak je deze belemmeringen aan? Door je er bewust van te worden. Alleen dan heb je de mogelijkheid om het patroon te onderbreken. Dit vereist moed, kracht en doorzetting, want de automatische piloot laat zich liever niet stopzetten.

In het moment

Blijf je bij zo’n bewustwording helemaal in het moment, dan kan er zomaar een voorval in je gedachten schieten, waardoor het patroon veroorzaakt is. Wanneer je echter bewust gaat graven in je geheugen, door je af te vragen wat de oorzaak is, dan vind je het vaak niet. Je denken kan je zelfs de verkeerde kant op sturen. Het zijn maar fracties van seconden. Als je eenmaal weet wat de oorzaak is, dan kun je het patroon loslaten, al vraagt dat soms nog wel wat conditie.

Nieuw gedrag

De vuistregel is dat je nieuw gedrag vier weken moet herhalen voordat je het automatisch uitvoert. Dat vraagt dus om doorzettingsvermogen. Anders val je snel weer terug in het oude gedrag, dat vertrouwd voelt en dus gemakkelijk en moeiteloos herhaald kan worden. Vaak zitten belemmerende overtuigingen als een web in elkaar waardoor je er bijna niet uit kunt komen. Ik help je graag om uit dat web te komen. Met beproefde methodes zoals PSYCH-K of Live The Connection ben je in no-time verlost van je belemmerende overtuigingen. Stuur me eens een berichtje voor een gratis en vrijblijvende eerste sessie.


151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page