top of page

Stress op het werk


Werktempo

Stress op het werk, wie ervaart dit niet? Er is altijd wel iets of iemand, die invloed heeft op de manier waarop of het tempo waarin we ons werk doen.

Meebewegen

Neem nou een vergadering waarbij de directeur aanwezig is. Ga je dan zeggen welke negatieve gevolgen de afdeling van zijn nieuwe strategie ondervindt?

Je weet dat hij verwacht dat alle medewerkers de ingezette lijn zonder weerstand volgen.

Dus je houdt je op de vlakte en ontwijkt lastige vragen. Je raakt steeds meer gespannen en kan niet wachten tot deze ongemakkelijke situatie voorbij is.

Begripvol

Maar ook op de afdeling zelf kan je stressniveau ineens omhooggaan, als je collega nog steeds de door jou gevraagde gegevens niet geleverd heeft. Je wilde de rapportage vandaag afronden, 2 dagen later dan gepland maar nog net voor het weekend.

Je hebt de neiging om hem flink de waarheid te zeggen, maar uit ervaring weet je dat dit bij hem averechts werkt. Vriendelijk vraag je wanneer hij er tijd voor heeft, terwijl je innerlijk kookt.

Teveel werk

Een maand later haal je opgelucht adem als het contract van die collega niet is verlengd. Totdat de opdracht die hij niet heeft afgemaakt op jouw bordje komt.

Je kan in de weerstand gaan, maar misschien ben je de volgende die eruit vliegt. De tegenvallende omzet moet ergens door gecompenseerd worden.

De werkdagen worden steeds langer en wandelen tussen de middag is er niet meer bij. Over dat weekje vrij dat je had willen nemen, hoef je het voorlopig niet meer te hebben.

Zeggen wat je ervan vindt

Hoewel deze situaties allemaal verschillend zijn, ervaar je elke keer dezelfde stress. Vanuit je gevoel word je gestimuleerd om je plek in te nemen en te laten horen wat je ervan vindt.

Maar de angst voor de gevolgen verlammen je. Meestal is die angst het gevolg van negatieve ervaringen, die als belemmerende overtuigingen een inschatting van de toekomst maken. Doordat je de emotie onderdrukt blijft de stress aanwezig.

Emotie toelaten

Beter is om de emotie toe te laten zonder je erin te verliezen. Maar daarvoor moet je helemaal in het hier en nu blijven en de emotie in een vorm gieten die passend is bij de situatie. Wil je daar meer over weten, kom dan een keer vrijblijvend langs voor een kosteloze introductiesessie.


169 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page