top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Even een moment van onoplettendheid

In de flow

Ken je dat? zo’n dag dat je vol energie overal tijd voor lijkt te hebben. Zo’n gevoel dat je in de flow zit en niets je eruit kan halen. Ik had het op zo’n zaterdagochtend dat ik zonder wekker wakker werd en helemaal kon genieten van het moment.

Tussen het tandenpoetsen en het douchen bedacht ik dat ik nog ergens een nieuw scheermesje had en ik ging op zoek in mijn badkamerkast. Omdat het allemaal niet op kon, ruimde ik direct de hele kast op en gaf hem weer een frisse aanblik.


Weg flow

Tevreden over mijn actie bevestigde ik het mesje in de houder en kwastte ik mijn kaken wit. Een halve minuut later veranderde mijn baard van scheerschuim in een omgevallen fles ketchup. Het was geen sneetje. Ik had een flink stuk vel weggeschild.

Met een prop wc-papier kon ik het bloed stelpen. Even loslaten om een stuk pleister af te knippen was geen optie. Het bloed kroop letterlijk waar het niet gaan kon. Enkele seconden van onoplettendheid en weg flow. Als een waterskier die de lijn loslaat en in het water zakt.

Automatische piloot

Soms lijkt het dat, als je je er bewust van bent van dat je in de flow zit, je erop kunt wachten dat er daarna iets misgaat. Maar is dat nu zo en is dat een self fulfilling prophecy? Dat is wat ik me op dat moment afvroeg, terwijl ik me realiseerde dat mijn planning van de ochtend ineens gevaar liep.

Dat bij stress je bewustzijn afneemt en je automatische piloot je in bescherming neemt met onbewuste patronen is bekend. Daarom doe je in die gevallen vaak dingen die je niet gedaan zou hebben als je erover had kunnen nadenken.

De prettige gemoedstoestand die ik ervaarde in mijn flow deed eigenlijk hetzelfde, maar dan niet uit angst of boosheid. Het uitbundige gevoel van blijheid temperde eveneens mijn bewustzijn, waardoor het pukkeltje op mijn kin me niet opviel.


Focus

De kunst is dus om gefocust en geconcentreerd te blijven op waar je mee bezig bent. Dit is niet altijd het leukste om te doen en kost bovendien vaak veel energie. Maar het leidt wel tot het beste resultaat. In mijn geval een gladde kin zonder putten.

Als me zoiets gebeurt, heb ik altijd nog een tweede uitdaging en dat is dat ik niet pissig ben op mezelf dat het me is overkomen. Anders heb je dubbel last van je onnadenkendheid. Concentreren is sowieso topsport geworden in onze hectische samenleving vol afleiding.

Wil je meer weten over focus en concentratie en hoe je automatische piloot je hierbij niet tegenwerkt, maar juist behulpzaam is, maak dan eens een afspraak voor een gratis sessie.

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page