top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Goede voornemens

Patronen loslaten

Voor je erg in hebt, zijn de feestdagen alweer achter de rug. Een stuk tammer dan anders door de lockdown. Maar toch weer even een verademing waarin je de vaste patronen van het werk wat langer los kan laten dan in een weekend.


Het is wonderlijk om te ervaren hoe makkelijk je daarna weer in zo’n patroon stapt. Ik heb mezelf voorgenomen om 2021 bewuster met mijn gedragspatronen om te gaan en mijn automatische piloot wat minder zijn gang te laten gaan. Dat valt nog niet mee.


Zo besloot ik jaren geleden op advies van de tandarts mijn tanden voor het eten te poetsen in plaats van daarna. De eerste week zat ik meerdere keren met ongepoetste tanden op kantoor. Gelukkig had ik mijn avondritueel intact gelaten.


Corona

Een patroon dat ik in het nieuwe jaar wil beteugelen is het bezig zijn met alles wat met corona te maken heeft. Het mondkapje en de anderhalve meter zijn inmiddels aardig ingesleten. Daar is natuurlijk genoeg op af te dingen. Maar meebewegen leidt in mijn beleving nog steeds sneller tot een wat normalere situatie dan in de weerstand blijven.


Van het constant op de hoogte blijven van het laatste nieuws, in veel gevallen negatieve berichtgeving, heb ik echter meer last. Te vaak laat ik me verleiden om informatie hierover door te vertellen, hierover in discussie te gaan, of erover na te blijven denken.


Bekend is dat negatieve ervaringen meer indruk op ons maken dan positieve en evolutionair gezien is dit ongetwijfeld goed om te overleven. Door alles te delen wat met corona te maken heeft vergroten we de kans om te overleven echter niet. Onbewust overprikkelen we ons stress-systeem ermee en dat van anderen die we goed bedoelend informeren.


Positieve reactie

Vandaar dat ik vanaf nu probeer in gesprekken op elke negatief getint corona-nieuwsbericht een positieve reactie terug te geven. Gelukkig heb ik een abonnement op het blad the Optimist, dat vol staat met positieve nieuwsfeiten. Maar ook een compliment of een andere opmerking om mensen een hart onder de riem te steken kan een beetje goed doen.


Ik snap als mensen denken wat heeft dit voor zin en natuurlijk is het belangrijk dat we alert blijven in deze totaal nieuwe situatie. Wat mij betreft hoort daarbij dat we ons bewust zijn van de impact van de negatieve berichtgeving op de weerbaarheid van veel mensen.


Dankzij de spiegelneuronen in onze hersenen leven we ons moeiteloos in andermans situatie in, maar dat heeft alleen zin als we daar vervolgens ons voordeel mee kunnen doen. Een positieve mindset kan ons immuunsysteem versterken. Belangrijk is dan wel dat er positieve informatie voorhanden is.


Alle goeds voor 2021

Ik wens iedereen ondanks de huidige beperkingen alle goeds voor 2021. Dat er snel mogelijkheden komen van waaruit we samen weer echt met elkaar kunnen beleven en we ons daarbij ook weer ongecompliceerd gelukkig kunnen voelen.


Ik doe nog steeds kosteloos sessies met mensen die last hebben van eenzaamheid en stress. Mocht je iemand weten die behoefte heeft aan zo’n sessie, geef dan gerust mijn emailadres of telefoonnummer door.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page