top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Ja zeggen en nee doen

Ja zeggen en nee doen. Ken je dat? We hebben er allemaal wel eens last van. Op het moment dat we ja zeggen zijn we in de veronderstelling dat we het ook echt gaan doen. Dat is ook het moment waarop we ons beroepen als we later goede intenties en overmacht samensmelten tot een degelijke onderbouwing waarom we het toch niet gedaan hebben.

Maar waarschijnlijk zou je als je op dat moment aangesloten was op een leugendetector er niet goed af komen. Een leugendetector signaleert incongruentie tussen wat je zegt en wat er op dat moment in je onderbewustzijn leeft. Dat is waar het nee doen vandaan komt: een onbewuste overtuiging of waarde of een patroon dat dwars tegen je bewuste wil ingaat.

Weerstand

Hoe meer we onszelf verdedigen en ons handelen met argumenten en excuses rechtvaardigen, hoe minder we ons ervan bewust zijn of willen zijn. Een blinde vlek als het ware. Vaak zien anderen je patroon wel, maar het valt niet altijd mee om goed bedoelde feedback liefdevol te ontvangen.

De onbewuste weerstand heeft namelijk altijd een oorzaak en is meestal ontstaan om je te beschermen. Het voelt niet prettig als mensen daaraan zitten. Zolang je de incongruentie elke keer weer oplost door je op overmacht te beroepen, wordt de spanning nooit te groot. Eigenlijk kies je dan toch weer voor je onbewuste overtuigingen en trek je je belofte in.

Afspraak met mezelf

Zo’n belofte hoeft natuurlijk niet altijd aan een ander te zijn. We maken ook constant afspraken met onszelf, waarbij we de keuze hebben het wel of niet te doen. Zo ben ik al anderhalve maand bezig om een afspraak te maken met de mondhygiëniste. Maar elke keer trek ik mijn intentie op het laatste momen in en stel ik het moment toch weer uit.

Mijn vorige tandarts nam het tandsteen verwijderen gewoon mee tijdens de controle, waardoor de belemmerende overtuiging ontstaan is dat zo’n bezoek niet nodig is en alleen maar geld kost. Omdat deze tandarts het tandsteen niet verwijdert, weet ik dat het toch af en toe nodig is. Vandaar mijn intentie, die het tot op heden nog aflegt tegen mijn belemmerende overtuiging. Van de week toch maar eens mee aan de slag dan.

Informatie

Wat veel mensen niet weten is dat je de incongruentie tussen wat je zegt en wat in je onderbewuste leeft ook kan checken door je spierspanning te meten. Die is bij incongruentie minder dan bij congruentie. Op deze manier kun je een schat aan informatie over je automatische piloot ontdekken.

Daar vind je niet alleen belemmerende overtuigingen en patronen, maar ook zelfsabotages, familiepatronen en verstrikkingen die op bewust niveau niet of nauwelijks op te lossen zijn. Wil je hier meer over weten, kom dan eens langs voor een gratis sessie of maak een keer een afspraak voor een zoom-sessie ( www.ontmoetdevoorbijganger.com/gratis-sessie ).


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page