top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Krijg jij je mailbox ook niet onder controle?

Volle mailbox

Toen ik vanochtend mijn mailbox opende zag ik dat er zo’n 35 mails in zaten. Nu denk je misschien, dat valt best mee. Ik heb er 2 keer zoveel in mijn mailbox zitten. Dan moet ik je bekennen dat dit maar 1 van mijn 4 mailboxen is. Maar ik ben me ervan bewust dat er mensen zijn die dagelijks nog veel meer mails verstouwen en daar heb ik zonder meer respect voor. Ik voel altijd wat stress opkomen bij een volle mailbox.

Opschonen

Met een diepe zucht begin ik zo ontspannen mogelijk mails te deleten waar ik niets mee hoef. Zodra de lijst wat overzichtelijker en behapbaarder is, word ik wat rustiger. Nadeel van deze aanpak is dat ik af en toe een mail wegknal die ik later toch nodig heb. Vol verbazing dat deze verdwenen is, ga ik dan alle bewaarmappen door waarin de mail zich logischerwijs zou kunnen bevinden. Uiteindelijk vind ik hem in de prullenmand.


Afwerken

Maar daar gaat het me eigenlijk niet om. Waar ik me van bewust werd, was dat ik ondanks al dat geploeter om mijn mailbox leeg te krijgen elke dag weer geconfronteerd wordt met een mailbox die me meer tijd vraagt dan ik wil en dat frustreert me. Toen ik goed naar de mails keek, zag ik dat ik een groot deel hiervan al had afgewerkt en dat ik ze alleen nog maar in een bewaarmap hoefde te plaatsen of naar de prullenmand verhuizen.

Belemmerende overtuiging

Toen ik me afvroeg wanneer ik mijn mailbox nou eens onder controle zou krijgen, realiseerde ik me ineens dat ik de overtuiging had dat me dit toch niet zou lukken. Dat helpt niet echt als je ongeduldig door je lijst mails scrolt. Nou klinkt dat niet zo spannend en dat is het natuurlijk ook niet. Maar deze belemmerende overtuiging zorgde er wel voor dat ik de mogelijkheid van het onder controle krijgen van mijn mailbox eigenlijk al bij voorbaat had opgegeven.


Spinnenweb

En dit verklaart weer dat ik mails, nadat ik ze afgewerkt heb niet direct weggooi of in een bewaarmap zet. Liever ga ik, om allerlei uiteenlopende redenen (lees excuses), snel door naar de volgende mail. Het is verbazingwekkend hoe sterk belemmerende overtuigingen kunnen zijn en hoeveel we er hebben. Ze kunnen een spinnenweb vormen waarin je verstrikt raakt, waardoor je uiteindelijk helemaal radeloos tot stilstand kunt komen.

Automatische piloot

Misschien denk je ‘sterk’, hoezo sterk? Als ik een mail afgewerkt heb en hem daarna wil weggooien, dan doe ik dat. Dat klinkt logisch en als je met voldoende bewustzijn en focus door je mailbox gaat dan lukt dat ook wel. Maar als ik wat gehaast (lees gestrest) ben, ga ik op de automatische piloot en worden de mails op basis van een bestaand patroon zo snel en energiezuinig mogelijk afgerond.

Gedragsverandering

In mijn geval was dat direct door naar de volgende mail zonder de afgewerkte mail op te ruimen in de overtuiging dat ik mijn mailbox toch niet onder controle kreeg. Als je ook eens zo’n situatie hebt, waarin je eigenlijk al weet dat het niet zo gaat als je zou willen, check dan eens of je de belemmerende overtuiging kunt vinden. Soms is het al voldoende om je ervan bewust te worden en lukt het je soepel om je gedrag aan te passen. Is dat niet het geval, neem dan eens contact op voor een gratis online sessie.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page