top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Maskers

Authentiek

Wat iemand zegt of doet is vaak heel iets anders dan wat gedacht of gevoeld wordt. De uitdrukking dat we allemaal een masker dragen, is wat dat betreft bekend. Veel mensen verbergen hun werkelijke gevoelens en gedachten uit angst veroordeeld te worden.

Daardoor zijn authentieke mensen waarschijnlijk zo populair. Het lijkt hen niet uit te maken wat een ander ervan vindt. Vanuit die kwetsbare opstelling stralen ze een enorme kracht uit. Als je authentiek bent, kom je ook betrouwbaar over, omdat er geen verborgen agenda is.

Regels

Er zijn een heleboel geschreven en ongeschreven regels waar we ons aan houden en die maken dat we ons niet werkelijk laten zien. Recentelijk zijn hier Corona-regels bijgekomen. Daarbij zie je authentieke mensen die een mondkapje dragen waar ze ook gaan, omdat ze angstig zijn om besmet te worden en dat ook laten zien.

Maar er is ook een groep die een mondkapje draagt omdat het moet, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of op drukke plaatsen in Amsterdam. Eigenlijk vinden ze het onzin of zwaar overdreven, maar de regel dwingt hen hun authenticiteit op te geven. Daar kunnen ze soms heel ongemakkelijk bij kijken.

Lichaamstaal

Lichaamstaal ondersteunt bij mensen die authentiek zijn wat ze zeggen, terwijl de mensen met de maskers hun best doen om hun lichaamstaal te onderdrukken om hun werkelijke gedachten en gevoelens niet te laten zien. Soms gaat dat zo vanzelf dat het je niet meer opvalt.

Onbewust patroon

Het volgens die geschreven en ongeschreven regels handelen en communiceren is dan zo’n diepgeworteld patroon geworden. Het lijkt dan net of je niet meer weet wat je oorspronkelijke gevoelens en gedachten hierover zijn. Net als een pincode of een telefoonnummer die je foutloos kunt intikken, zolang je er maar niet over nadenkt.

Je bent dan zo geconditioneerd dat het een onbewust patroon geworden is, dat geen ruimte meer laat voor je werkelijke gevoelens of gedachten. Sterker nog, als je er tegenin gaat dan geeft dat een heel onprettig gevoel, waardoor je dit meestal laat.

Zo ben ik nou eenmaal

Die onbewuste patronen kunnen je behoorlijk in de weg gaan zitten, maar zoals gezegd vaak heb je het niet in de gaten. Zo’n net van onbewuste patronen kan je op een gegeven moment het idee en gevoel geven, dat dit is wie je bent en dan kunnen je dromen gaandeweg onbereikbaar worden.

Automatische piloot

Totdat je erachter komt dat je dit helemaal niet bent, maar dat je automatische piloot nodig toe is aan een update. Dat je onbewuste gedragspatronen niet meer behulpzaam zijn, maar je belemmeren. Vaak komt dat doordat de omstandigheden waarbij deze patronen je beschermden, veranderd zijn.


Verandering

Dan sta je voor de uitdaging om die onbewuste patronen te veranderen. Soms gaat dat eenvoudig en is de bewustwording ervan al bijna voldoende. Maar als het patroon met veel emoties ontstaan is, kan het een gevecht zijn dat niet te winnen lijkt. Meer weten, kijk dan eens op mijn website.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page