top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Nog een keer proberen

Waanzin

Ik heb vaak de neiging om als iets niet lukt het nog een paar keer te proberen. Om de een of andere reden was ik ineens niet meer bevoegd om in mijn Excel map bestanden op te slaan op mijn eigen laptop. Voordat ik op internet ging kijken wat daarover gepost was, had ik al een paar keer opnieuw geprobeerd om het bestand op te slaan.


Op basis van de uitspraak “Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten”, die vaak aan Einstein wordt toegeschreven, sta ik er op zo’n moment niet best op.


Frustratie

Mijn automatische piloot zet het patroon van opslaan van een bestand zonder moeite net zolang door tot ik met mijn bewustzijn besluit om hiermee op te houden en na te gaan wat de oorzaak is. Gelukkig is het stoppen met dit patroon vrij eenvoudig en het geeft me dan ook geen associaties met waanzin. Hoogstens frustratie.


Soms hebben we echter niet in de gaten dat het automatische patroon dat we uitvoeren niet het meest efficiënte is. Bij mij gebeurt dit meestal als ik de duur van mijn spanningsboog gepasseerd ben. Tijdig even pauze nemen voorkomt dat ik daarin doorschiet en de juiste focus kwijtraak. Wat dat betreft ben ik waarschijnlijk niet in de wieg gelegd voor chirurg.


Routine of iets nieuws

Rijd je elke dag naar dezelfde plek of doe je al jaren hetzelfde werk dan doe je veel dingen op je automatische piloot. Zolang de zaken op rolletjes lopen, is er niets aan de hand en zorgt het ervoor dat je voldoende energie hebt en vaak ’s avonds nog niet eens moe bent.


Doordat ik veel nieuwe dingen moet doen, wordt mijn automatische piloot vaak op de proef gesteld en schiet deze regelmatig te kort. Gedurende de dag regelmatig plan de campagne maken is voor mij dan ook een must, omdat ik anders achter de feiten aanloop en zaken te veel tijd kosten.


Vertrouwd gevoel

Tegelijkertijd zou ik niet weten wat ik zonder mijn automatische patronen zou moeten. Ik ben me er wel steeds meer van bewust welke helpend en welke belemmerend werken. Valkuil is dat de belemmerende patronen ook vaak vertrouwd aanvoelen, zodat ze zich lang kunnen handhaven.


Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op mijn website of maak een afspraak voor een vrijblijvende sessie, dan vertel ik je er wat meer over.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page