Anderhalve meter samenleving
Ik begin al aardig te wennen aan de anderhalve meter samenleving. Omzichtig manoeuvreer ik me om voorbijgangers heen die ik passeer. Daar waar strepen op de vloer zijn geplakt of middenbermen geplaatst, lijkt dat kinderlijk eenvoudig. Toch liep ik kortgeleden in een vlaag van verstandsverbijstering via de in-route het tuincentrum uit. Als een kleine jongen werd ik direct vanaf anderhalve meter afstand op mijn vingers getikt door een man die voor de ingang op zijn vrouw stond te wachten.
Weerbaar, angstig of verstandig
Wat maakt nou dat je zo’n simpele anderhalve meter afstand regel toch af en toe even vergeet? Overal worden we erop gewezen dat dit een voorwaarde is om de Coronacrisis onder controle te houden. En dat geloven de meeste mensen ook wel, hoewel ik toch ook personen tegenkom die het afstand houden onzin vinden en zonder gene je comfortzone betreden. Dit zijn soms ook mensen uit kwetsbare groepen. Dubbel hieraan is dat zo’n weerbare houding ongetwijfeld minder stress veroorzaakt dan de angst om besmet te raken.
Weten, willen en doen
Het belang van de anderhalve meter maatregel inzien en de intentie om deze ook na te leven is blijkbaar niet genoeg om het ook consequent vol te houden. Een paar weken voor mijn Tuincentrum-uitje was me dat ook al gebeurd. Ik kwam een goede bekende van me tegen die in zijn auto stond te wachten op iets dat hij moest ophalen. Dit liet nog even op zich wachten en zonder erbij na te denken stapte ik naast hem in de auto om even een praatje te maken. Hij werd duidelijk overvallen door mij als plotselinge medepassagier.
Gedragsverandering
Het lastige van anderhalve meter afstand houden is niet hoe je het moet doen, hoewel het pakken van een winkelwagen soms niet eens zo eenvoudig is. Af en toe lijkt het net een botsauto-baan waarbij alles klem staat en je niet meer weet of je het beste vooruit of achteruit kunt gaan. Maar het moeilijke is dat je je gedrag moet aanpassen. Wanneer je hier bewust je aandacht op richt, dan is dat eenvoudig en gaat het meestal precies zoals je wilt. Maar verminder je de aandacht hiervoor, dan neemt je automatisch piloot het over.
Nieuwe normaal
En bij de automatische piloot zit het probleem. In al die automatische programma’s en patronen die je zo vaak gedaan hebt dat je er normaal gesproken niet of nauwelijks aandacht aan hoeft te geven zit die anderhalve meter nog niet ingebakken. Dat heeft tijd nodig en het trainen van het “nieuwe anderhalve meter gedrag”, totdat dit je nieuwe normale gedrag is geworden. Tot dan blijft het nieuwe normaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Hoe meer begrip we voor elkaar hebben, hoe soepeler deze gedragsverandering kan plaatsvinden.
Wil je meer weten over het her-programmeren van je automatische piloot, laat dan je emailadres achter.
Comentários