top of page
  • ontmoet de voorbijganger

Zelfsabotage

Uitstel

Heb jij dat ook wel eens? Dat je weet wat je te doen staat, maar dat je het toch niet doet. Dat je voortdurend in gesprek bent met jezelf om te argumenteren waarom je eerst nog even iets anders moet doen.


En elke keer als de herinnering aan waar je eigenlijk mee bezig zou moeten zijn weer opduikt, maak je even een schijnbeweging alsof je het nu dan toch echt gaat doen. Maar net voordat dit het geval is heb je alweer een ander klusje gevonden dat niet uitgesteld mag worden.


Veilig

Doorslaggevend argument om dat andere klusje te doen kan zijn dat dit nog langer ligt dan de werkelijk belangrijke klus. En dat je daarna dan echt met waar je mee bezig moet zijn aan de slag gaat.


Vaak heb je niet in de gaten dat je in een patroon zit waarin je jezelf saboteert. Maar zelfs als je het wel in de gaten hebt, kan zo’n patroon zo sterk zijn dat je het gewoon laat gebeuren. Het lijkt dan wel of elk ander klusje veiliger is om mee bezig te zijn.


Slachtoffer

De stress die de werkelijk belangrijke klus met zich meebrengt voelt zo onprettig aan dat je onbewust blijft zoeken naar andere werkzaamheden die minder stressvol zijn. De een is er beter in dan de ander. Maar iedereen heeft wel ergens een zelfsabotagepatroon voor.


Een bekend zelfsabotagepatroon is de slachtofferrol aannemen. Het voorkomt dat je verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor situaties en niet hoeft te kijken naar je eigen aandeel hierin. Zelfsabotagepatronen beginnen meestal als bescherming, maar werken uiteindelijk tegen je.


Patronen doorbreken

Toen ik een aantal jaren geleden gestart was als zelfstandige maakte ik mezelf wijs dat het beter was om er geen parttimejob naast te hebben, omdat ik bang was dat ik daardoor te weinig tijd zou hebben voor het opbouwen van mijn eigen bedrijf. De gedachte hieraan gaf me stress.


Pas toen er in die beginfase financiële druk kwam kon ik dit zelfsabotagepatroon doorbreken. Inmiddels heb ik geleerd om zelfsabotages te herkennen en me daaruit los te maken.


Lukt het jou ook niet om een belemmerend patroon te doorbreken, maak dan een kosteloze en vrijblijvende afspraak. Dan vertel ik je er meer over en laat ik je zien hoe je het patroon loslaat.


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page